Gezond zonder vlees

25-04-2019

In dit blog wil ik je van alles vertellen over vlees. Wij als flexitariërs zijn niet per definitie tegen vlees eten. Dat er in vlees en vis gezonde vitaminen en mineralen zitten is absoluut een feit. Maar onze huidige vlees en visconsumptie is onwijs belastend voor het milieu en daarnaast is eten van veel bewerkt vlees ook nog is heel slecht voor onze gezondheid. 

Is vlees gezond en hebben we vlees nodig? 

Ja, en nee. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A. Ook bevat vlees van nature veel eiwitten. Dit zijn voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te zijn, maar deze voedingstoffen kan je ook uit plantaardige producten halen! (Behalve B12, daar kom ik later nog even op terug). Stel, je eet s'avonds vaak aardappelen, vlees en groeten, nu besluit je vegetariër te worden en eet je alleen nog aardappelen en groenten. Is dit verstandig? Nee! Als je minder vlees wilt gaan eten kan je niet zomaar het stukje vlees weglaten van je bord. Dan loop je kans om vitaminen te korten op te lopen! Het is heel belangrijk om dit vervangen door andere gezonde producten. 

Zoals bijvoorbeeld: 

Peulvruchten (denk hierbij aan bonen, linzen, kikkerwetten)

Soya producten zoals tofu, tempeh, natto (als je dit niet kent absoluut even googlen, ziet er echt gross en satisfying uit)

Kant en klare vleesverangers (burgers, vega gehakt, vega worstjes, hier is vaak speciaal B12 aan toegevoed)

Seitan

Zoals je in het overzicht (voedingswaarden per 100 g) hieronder kan zien bevatten plantaardige producten minder eiwitten dan dan dierlijke producten, maar is dit te weinig? Het voedingscentrum raadt aan om voor volwassen gemiddeld 0,8 g eiwit te eten per kg lichaamsgewicht. Een persoon van 70 kg zou dus 70 x 0,8 = 56 g eiwit per dag moeten eten. Zoals je hieronder kan zien bevatten plantaardige producten vaak minder eiwitten dan dierlijke producten, dus om dezelfde hoeveelheden binnen te krijgen moet je vaak wel ietsjes meer eten.

Criteria voor goede vegetarische keuzes

In een goede vegetarische keuze zit:

  • eiwit (meer dan 20% van de energie), en
  • ijzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram), en
  • vitamine B1 (meer dan 0.06 milligram per 100 gram), en/of
  • vitamine B12 (0.24 microgram per 100 gram)

Niet in elke goede keuze zit vitamine B12. Vegetariërs halen ook B12 uit zuivel en eieren. Veganisten doen er goed aan vitamine B12 bij te slikken.

Als je gevarieerd en gezond eet hoef je je geen zorgen te maken over tekorten. Let wel goed op dat als je vaak vleesvervangers koopt dat je dan niet teveel zout binnen krijgt. Aan peulvruchten is meestal geen zout toegevoegd maar aan kant- en klare vleesvangers wel, dit zorgt voor een lekkere smaak een langere houdbaarheid. Dus als je minder vlees wilt gaan eten kan je dat nu hopelijk op een gezonde en verantwoorde manier doen!


Bronnen:

https://nevo-online.rivm.nl/

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vleesvervangers.aspx 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin