Reportage Lekker Nassûh : Duurzaam x maatschappelijk

11-04-2019

Wij gingen langs bij Lekker Nassûh in Den Haag. Een non-profit organisatie die biologisch verbouwde groenten van plaatselijke boeren verkoopt voor weinig geld, of zelfs ruilt voor vrijwillig gewerkte uren (timebank). Daarbij serveren ze een diner. Superleuke stufi-saver! Elke woensdag kun je hier terrecht. Je kunt je eenvoudig aanmelden op hun website!

Wij keken onze ogen uit, en spraken met Cristien, onze contactpersoon en één van de nauw betrokkenen rondom de organisatie en mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Lekker Nassûh. Een echt hoofd van het bedrijf is er niet. Verschillende teams werken nauw met elkaar samen en vormen zo een community waarin vertrouwen centraal staat. De locatie bij het Koningsplein zit in een vintage gymzaal.

Er heerst een hele open en fijne sfeer. Iedereen stelt zich voor, en komt even bij ons zitten kletsen. Ze zijn geïnteresseerd in ons project, en willen graag helpen met gezonde duurzame recepten (dus misschien komt er nog een samenwerking aan!). Naast boeren en studenten, doen zij nog meer samenwerkingen  omtrent hun concept, met onder andere Universiteit Wageningen en het Erasmus.

Lekker Nassûh is in 2013 opgericht bij wijze van experiment, om het gat tussen een laag inkomen en gezond biologisch kunnen eten te dichten. Zo steunen zij de plaatselijke boeren (binnen een straal van 50km rondom Den Haag) en buurtbewoners en maken een duurzame en maatschappelijke impact. 

Ook wordt er niks weggegooid, restjes worden bij de voedselbank gebracht, er zijn geen plastic tasjes of verpakkingen (dus neem een eigen shopper mee!) Ook staat de Haagse Hete er, die home-made sambal en exotische jammetjes verkoopt.

Elke woensdag komen er zo'n 200 mensen langs voor de versmarkt. Er is een weggeef hoek, waar je kan doneren, óf misschien zelf nog iets leuks tussen vindt. Er zijn nog 2 kleinere locaties. De groenten worden daarheen vervoerd met de ligfiets plus aanhanger, en in de zomer maken ze gebruik van solar-skelters. De andere locaties zitten in de buurt van het Centrum en Kijkduin.


De chef, Liselotte, is één van de eerste oprichters en kan onwijs lekker koken! Wij proefden haar groentetaartjes en bananenijs met kefir (zie foto's). Liselotte schrijft geen recepten op, maar doet alles uit haar hoofd. Toch sluiten de smaken perfect op elkaar aan. Ik dacht niet dat spinazie en broccoli zo lekker konden zijn. Ook een aanrader: de vers gebakken broden. Wij renden snel naar de dichtstbijzijnde pinautomaat (want je kunt er alleen cash betalen), en kochten een brood met zeewier, olijfbrood, jam van kiwi en limoen (!) en een vegan raw choco-bar.

Ga een keer langs! Eet een hapje mee (alleen bij locatie op de Witte de With straat 127), of kijk een rondje op een van de versmarkten. Meld je aan via de website:

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin