Lobke Faasen: plantaardige diëtist

18-04-2019

Afgelopen week was het MEATweek op de Haagse Hogeschool. In deze week werd er stil gestaan bij de vleesindustrie. Het doel? Het bewustzijn over deze industrie vergroten en zo te weten ''welk vlees je in de kuip hebt''. Zelf heb ik tijdens deze week een symposium van Lobke Faasen bijgewoond. Zij is een plantaardige diëtiste en heeft ons in anderhalf uur de voordelen van een whole food plant based voedingspatroon uitgelegd. Omdat ik haar lezing zelf heel interessant en inspirerend vond zal ik deze week wat dingen met jullie delen die ik zelf van Lobke heb geleerd.

Als eerste zal ik nog wat meer over Lobke zelf vertellen. Ze heeft net als alle diëtisten de opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan, maar daarnaast heeft ze ook de opleiding Plant Based Nutrition op het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies gedaan. Ze weet op deze manier dus alles over de klassieke diëtetiek, maar heeft ook een heleboel kennis over het whole food plant based voedingspatroon. Ze noemt zichzelf dan ook een plantaardige diëtist. Ze wil mensen zo veel mogelijk bewust maken van de voordelen van een duurzame en plantaardige leefstijl en ze baseert de uitgangspunten van haar voedingsadviezen op een whole food plant based voedingspatroon. Ze wil dus geen vegetariër of veganist van je maken, maar mensen zelf laten ervaren wat het doet met je lichaam als je hoofdzakelijk plantaardig eet.

Maar wat is een whole food plant based voedingspatroon nou eigenlijk? Whole food plant based staat voor onbewerkte (of minimaal bewerkte) plantaardige voeding. Je eet bij dit voedingspatroon zo veel mogelijk onbewerkte plantaardige voeding en geen (of in ieder geval weinig) dierlijke producten. Het voedingspatroon bestaat uit ongezoete dranken, volkoren graanproducten, knollen, peulvruchten, groente, fruit, noten, zaden en pitten. Vlees, gevogelte, vis, schelp-en schaaldieren, zuivel, eieren en honing worden niet of weinig gegeten. Ook worden bewerkte producten zoals witte graanproducten, toegevoegde suikers en olie uitgesloten. Dit voedingspatroon is weer net wat anders dan veganisme. Veganisme is een levensstijl waarbij alles waarvoor dieren worden gebruikt wordt uitgesloten. Op deze manier zie je vooral wat een persoon niet eet. Bovendien eten veganisten nog wel bewerkte producten. Bij een whole food plant based voedingspatroon focus je op wat je wel mag eten en laat je ook bewerkte producten (zo veel mogelijk) staan.

Nu we weten wat een whole food plant based voedingspatroon inhoudt komt de volgende vraag naar boven: waarom moeten we met z'n allen aan zo'n voedingspatroon? Er zijn twee antwoorden te geven op deze vraag: ten eerste is een whole plant based voedingspatroon gezond voor je (gezonder dan een voedingspatroon met dierlijke producten) en daarnaast is het plantaardige voedingspatroon beter voor het milieu. Er is bewijs dat een voedingspatroon dat vooral bestaat uit plantaardige en onbewerkte voeding ziekten en klachten kan voorkomen, verzachten of zelfs kan terugdraaien. Door volgens een whole food plant based voedingspatroon te eten maximaliseer je je inname van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast belast je je lichaam niet onnodig met dierlijke eiwitten, cholesterol, verzadigd vet, transvet en veel zout. Naast gezonder is het whole food plant based voedingspatroon ook duurzamer. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen rundvlees en peulvruchten, een grote eiwitbron in een plantaardig voedingspatroon. Bij de productie van één kilo peulvruchten komt 1 kilo CO2 vrij. Bij de productie van één kilo rundvlees komt 34 kilo CO2 vrij. Daarnaast is er voor de productie van rundvlees veel meer water nodig en brengt de vleesindustrie een heleboel problemen met zich mee (methaanuitstoot, het kappen van regenwoud om ruimte te maken voor vee en oppervlaktewatervervuiling door mest). Nu zul je misschien meteen denken ''maar mensen met een plantaardig dieet eten toch soja en daar is ook veel landbouwgrond en water voor nodig''. Dit klopt, maar het is nog steeds zo dat zo'n 75% van de sojaproductie voor de veeteelt bestemd is (veevoer) en de rest is voor consumptie.

Ik zou nog een heleboel meer kunnen vertellen, maar eigenlijk legt Lobke alles veel beter en mooier uit op haar eigen site. Mocht je dus interesse hebben in het whole food plant based voedingspatroon of gewoon meer willen weten over het eten van meer plantaardige producten dan dierlijke producten dan raad ik zeker aan haar website te bezoeken. Het is wel belangrijk om te blijven onthouden dat Lobke niet probeert je te dwingen om volledig plantaardig te gaan eten. Ze is er om advies te geven, maar in hoeverre je dit advies opvolgt en in hoeverre je meer plantaardig gaat eten is volledig aan jezelf. Ook dit staat allemaal beschreven op haar website. Zelf ben ik na haar symposium erg geïnspireerd geraakt en ik wil dan ook in de nabije toekomst echt gaan proberen in ieder geval een beetje volgens het whole food plant based voedingspatroon te gaan leven. Want zoals Lobke ook zelf zegt: geen gezonde mensen op deze aarde zonder een gezonde planeet.



Website Lobke:
https://lobkefaasen.nl/

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin