Vers fruit vs diepvries fruit

01-03-2019

Kan diepvriesfruit ook? Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het staat in de schijf van 5 en is hartstikke lekker. Bijna iedereen weet dat het wordt aangeraden om 2 stuks (200g) fruit per dag te eten. Dit komt omdat fruit veel vitamines, mineralen, koolhydraten en vezels bevat die goed zijn voor de gezondheid. Het eten van 2 stuks fruit per dag draagt bij aan een aantal positieve gezondheidseffecten, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker (1).
Nou is het zo dat niet in elke soort fruit evenveel, of dezelfde soort vitamines en mineralen zitten. In 100 g aardbeien zit bijvoorbeeld 60 mg vitamine C en 0,056 mg vitamine B6, terwijl in dezelfde hoeveelheid banaan maar 8 mg vitamine C zit, maar wel 0,291 mg vitamine B6. Daarom is het belangrijk om niet alleen aan de richtlijn van 2 stuks fruit te voldoen maar ook verschillende soorten fruit af te wisselen. Zo zorg je voor een optimale inname van vitamines en mineralen.
De top 10 meest gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, peren, mandarijnen, sinaasappels, druiven, aardbeien, kiwi's, ananas en meloen (2). Helaas is fruit een seizoensproduct en kan het daardoor lastig zijn om goed te blijven variëren. Fruit wordt vaak duurder en minder lekker als het niet in het seizoen is, zoals bijvoorbeeld aardbeien. Daarbij komt nog dat fruit dat buiten het seizoen verkocht wordt vaak niet duurzaam is en dus slecht voor het milieu. Dit komt omdat het dan moet worden ingevlogen uit landen waar de zon wél volop schijnt of omdat het in kassen verwarmd moet worden (1). Ook staat fruit in de top 5 van meest verspilde producten (3), vers fruit is vaak niet lang houdbaar en wordt daarom veel weggegooid.
Is hier dan geen alternatief voor? Jawel! Diepvries fruit.
Er wordt vaak gedacht dat diepvriesfruit minder gezond is. Er zouden minder voedingsstoffen zoals vitamines inzitten dan in vers fruit. In werkelijkheid is het zo dat de hoeveelheid voedingsstoffen uit diepvriesfruit overeen komt met dat van vers fruit. Daarom staat diepvriesfruit ook in de schijf van 5. In sommige gevallen is het zelfs zo dat diepvriesfruit meer vitamines bevat dan vers fruit (4). Dit komt omdat het na het oogsten gelijk wordt ingevroren waardoor er een minimale hoeveelheid voedingsstoffen verloren gaat. In tegenstelling tot vers fruit waarbij er voedingsstoffen verloren gaan tijdens het vervoer, verpakken, de tijd dat het in de winkel licht en de tijd dat het bij jou thuis op de fruitschaal ligt.
Diepvriesfruit is enorm lang houdbaar, hierdoor is het vaak ook een stuk goedkoper dan vers fruit. Dit komt omdat het wordt ingevroren als een fruitsoort in het seizoen is en kan worden genuttigd als het niet meer in het seizoen is. Ook is het zo dat er een stuk minder verspilling is. Je haalt gewoon de hoeveelheid die je op dat moment nodig hebt uit de vriezer en de rest stop je terug en kun je nog bewaren.
Toch kent diepvriesfruit ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel van diepvriesfruit is dat het natuurlijk 24 uur per dag in de diepvries ligt en dit veel energie kost. Hoewel diepvriesfruit hierdoor niet duurzamer is als een fruitsoort in het seizoen is, blijkt dat als een fruitsoort niet in het seizoen is het alsnog duurzamer is om voor diepvriesfruit te kiezen, in plaats van vers fruit dat uit een kas komt of ingevlogen is (5).
Een ander nadeel van diepvriesfruit is dat mensen het vaak minder lekker vinden om los te eten omdat het een iets andere structuur heeft. Maar het is perfect om door gerechten te verwerken, zoals door bijvoorbeeld yoghurt, smoothies of havermout.
Kortom, wil jij je graag aan de richtlijn van 2 stuks fruit per dag houden en lekker variëren, kun je dus prima vers fruit afwisselen met diepvriesfruit. Voor de voedingsstoffen hoef je het in ieder geval niet te laten!


Kijk verder op onze blog voor twee heerlijke recepten met diepvriesfruit!

Bronvermelding:

1.https://mobiel.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Fruit_def%20LR_2018.pdf
2. https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/2018-01%20memo%20fruit%20top%20tien.pdf
3. https://www.milieucentraal.nl/media/3726/oplegnotitie-voedselverspilling-in-huishoudens-voedingscentrum.pdf
4. Bouzari, A., D. Holstege, and D.M. Barrett, Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem, 2015. 63(3): p. 957-62.
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/duurzamereten.aspx

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin