Koemelk vs plantaardige melk

21-02-2019

Melk, sommige mensen haten het andere houden ervan. Wist je dat melk in heel veel producten wordt gebruikt, denk bijvoorbeeld aan je pannenkoeken. Je hoort tegenwoordig veel mensen die alleen plantaardige melk consumeren, dat maakte mij nieuwsgierig naar de verschillen tussen koemelk en verschillende soorten plantaardige melk.

'Hoe gezond is plantaardige melk? En is het duurzamer dan koemelk?'

Koemelk

We zijn opgegroeid met het idee dat koemelk goed voor je is, het bevat eiwitten, calcium en vitamine B12, maar daarentegen ook veel verzadigd vet en cholesterol.

Plantaardige melk

Plantaardige melk bevat geen lactose en geen cholesterol. In Nederland lijden bijna 1 op de 7 mensen aan lactose-intolerantie. Het verschilt per soort melk of deze voornamelijk eiwitten of juist meer koolhydraten bevat. Hieronder bekijk ik verschillende soorten plantaardige melk.

Havermelk en rijstmelk bevatten veel koolhydraten. Hier zit wel calcium en vitamine B12 in voor aanvulling op je voeding. Echter is dit een slecht alternatief voor koemelk, door de lage hoeveelheid eiwitten en de hoge hoeveelheid koolhydraten.

Amandelmelk bevat voornamelijk onverzadigde vetten, verder zit hier ook calcium en vitamine B12 in. Het voordeel is dat de meeste soorten amandelmelk geen suiker bevatten, maar dat verschilt natuurlijk per merk. Ook dit is geen goede vervanging voor koemelk, door de lage hoeveelheid eiwitten.

Sojamelk kan meer eiwitten bevatten dan koemelk, dit verschilt per merk. Echter bevat sojamelk vaak ook iets meer vet dan koemelk, maar in sojamelk zit voornamelijk onverzadigd vet en in koemelk zit voornamelijk verzadigd vet. Er zijn sojamelkmerken die geen suiker bevatten!

Kokosmelk bevat veel verzadigd vet, daardoor is het erg calorierijk. Er zitten wel wat eiwitten in, alleen niet zoveel als koemelk. Het bevat calcium en vitamine B12, maar niet in grote hoeveelheid. Kokosmelk is geen goede vervanger voor een glas koude (koe)melk, maar wordt eerder gebruikt als een room in bepaalde gerechten of door je smoothie.


Duurzaamheid

Als je kijkt naar de duurzaamheid van koemelk bezet de koe veel land, heeft een hoog waterverbruik (drinkwater + water voor voedselverbouwing) en stoot veel uit. Het dierenwelzijn verschilt per melkproducent.

Op het gebied van duurzaamheid is sojamelk samen met havermelk en rijstmelk een beter alternatief, als je kijkt naar het waterverbruik, de uitstoot en de hoeveelheid land dat nodig is. Amandelmelk daarentegen verbruikt heel veel water in gebieden waar water hard nodig is, vaak zelfs meer dan koemelk.

Mijn conclusie is dat sojamelk de beste vervanger is voor koemelk. Zeker een aanrader voor als je minder dierlijke producten wilt gaan consumeren. Als je kijkt naar de voedingsmiddelen bevat het veel eiwitten en weinig verzadigd vet, verder is het duurzamer dan koemelk.

Tip: sojamelk kan je ook opkloppen voor in je koffie.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin