Interview Wout, student climate change management

24-03-2019

Zomerse dagen in februari hebben ons weer even aan het denken gezet. Meningen van klimaat strijders en ontkenningen van tegenovergestelde partijen maken het moeilijk in te schatten of het nou echt zo erg is met de opwarming van de aarde. Ik ging op onderzoek uit en stelde mijn brandende vragen aan Wout, een oude kennis, en bijna afgestudeerde Climate change management student aan de Haagse Hogeschool die veel van dit onderwerp af weet.

  1. Kan je iets vertellen over je studie, en wat jullie vooral leren?

    Je wordt opgeleid tot ruimtelijk ontwikkelaar met een blik op duurzaamheid en energie door middel van gebiedsontwikkeling en samenwerking met bedrijven. Daar komt een stuk bouwkunde en techniek bij kijken. 
    Voor een project werkten we bijvoorbeeld aan een kerk die moest verduurzamen; Er is toen bedacht om in de tuin voedsel te verbouwen en met de inkomsten betere isolatie aan te leggen, wat dus weer minder energie kost.

  2. Ben je zelf ook bewust bezig met duurzaamheid?

    Ja en nee. Ik ben zelf heel zuinig op spullen. Dat doe ik wel bewust. een groot deel van de CO2 uitstoot gaat namelijk naar de productie van de dingen die wij kopen. Grote fabrieken gebruiken veel energie, en daarnaast komen er nog een heleboel andere giftige stoffen vrij die een negatieve impact hebben.

  3. Wat is de top is van zaken die, globaal gezien, een grote ecologische voetafdruk achterlaten?

    Vliegen (al wordt het steeds goedkoper) scoort erg hoog. Daarna denk ik gas, bij mensen thuis, maar vooral bij grote bedrijven is er veel verbruik. Elektriciteit is een schoner  alternatief, al is het genereren hiervan nog steeds  belastend, is dit zeker een stap in de goede richting.

  4. Je vertelde mij eerder al dat jullie ook een stukje over voeding hebben op je opleiding. Ik ben heel benieuwd wat je hier vooral leerde.

    Er is bij ons aandacht besteedt aan de vlees industrie. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten stoten koeien veel methaan uit. Dat is 4x zo schadelijk als CO2. Een professor vertelde mij ooit dat als iedereen stopt met vlees eten 20% van het probleem zou zijn opgelost.

  5. Zijn er nog meer factoren in de voedingsindustrie die impact hebben op het milieu?

    Verpakkingen maar vooral het vervoer van producten. Lokaal verbouwde producten zijn dus al een stuk duurzamer. Wat hierin meespeelt is welk groente en fruit er op dit moment in het seizoen zijn.

  6. Let jij zelf bewust op bij wat je eet?

    Een beetje, maar ik betrap me er zelf op dat ik het niet zoveel doe als ik zou willen. Zijn moeder is wel heel bewust bezig met vegetarisch eten en ik doe weleens met haar mee.

  7. Even iets anders, Is het feit dat we in februari lekker op het terras kunnen zitten een teken van Global warming?

    Op een maand zou je dat nog niet kunnen zeggen, maar de gemiddelde temperatuur stijgt wel consistent op heel de aarde. Als je kijkt over de de laatste 10 jaar zijn de winters veel warmer. Er zijn aantoonbaar meer natuurrampen. Het aantal overstromingen en orkanen in Amerika is gestegen. Op sommige plekken heerst extreme droogte. Omdat het warmer wordt worden tipping points bereikt. Dit zijn processen die in in werking worden gezet en daarna zichzelf versterken ; Denk bijvoorbeeld aan ijskappen die smelten, hierdoor warmt de aarde nog meer op, waardoor er nog meer ijs smelt etc. Zo zijn er ook toendra's in Rusland; daaronder zitten gassen die vrij kunnen komen en nog veel schadelijker zijn dan CO2 en methaan. 

  8. Dat klinkt best wel heftig. Hoe optimistisch ben jij zelf  over het klimaat?

    Ik denk persoonlijk wel dat de huidige veranderingen op tijd gestopt kunnen worden, maar het zou jammer zijn als er eerst echt iets ergs moet gebeuren voor grote bedrijven in actie komen. Veel mensen komen wel al beweging en deze problemen kunnen we beter vroeg dan laat oplossen!

  9. En, wat zijn mogelijke oplossingen?

     Duurzamere energie en schonere productie, minder vliegen en betere isolatie in huizen gebouwen. Belangrijk om te onthouden is het 'people, planet, profit' model wat inhoudt dat werkelijke duurzaamheid een balans is tussen de mens, planeet en de te behalen winst.

  10. Tot slot, Waar kunnen we zelf het beste op letten om een beetje meer duurzaam te zijn?

    Dingen die zouden helpen zijn opletten met wat je koopt, en zuinig zijn met wat je hebt. Opletten op gas verbruik en douchetijd. Iets vaker met de fiets of het ov in plaats van de auto. Geen gewoonte maken van constant vliegen (al moet af en toe vakantie echt wel kunnen)  en kritisch zijn op de bedrijven waar je iets koopt!
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin