Duurzaam dieet

16-05-2019

Wat is nou een duurzaam dieet? Ik ging op zoek naar tips om eetgewoontes meer duurzaam te maken. Lees hier mijn 10 tips!

De definitie van een duurzaam dieet...


.. Gaat volgens veel internationale richtlijnen vooral over de impact die het verbouwen en bewerken van voeding maakt op het milieu, daarbij wordt gelet op het in stand houden van biodervisiteit en ecosystemen. Daarnaast wordt ook gelet op de maatschappelijke & economische impact en de voedingswaarde (Food and Agriculture Organization of the United Nations)

Dit maakt duurzaam eten erg complex. Iets is nooit 100% duurzaam. Toch zijn er wel manieren om op meerdere vlakken te verduurzamen!

1. Plant based 

Eet zo veel mogelijk plant based. Dus groenten, fruit bonen & noten. Planten maken een minder grote (negatieve) impact op het millieu dan bijvoorbeeld vlees en vis, palm olie etc. Daarbij zijn de vezels en vitaminen die in groenten en fruit zitten erg gezond. Bonen en noten hebben ook een minder grote ecologische impact dan vlees, maar bevatten ook vetten en proteïnen die je nodig hebt. Ik zelf vind tahini heel chill, dit is gemaakt van sesamzaadjes en heeft een hele lage afdruk maar is super lekker door een dressing of op toast.

2. Eet Gevarieerd

Want te veel van één ding is nooit goed, niet voor je lichaam en niet voor de wereld en de bodem. Elke groente of gewas heeft zijn eigen kwaliteiten, variëren beperkt de negatieve impact die een product kan hebben op lichaam of milieu.

3. Verspil minder

Deze is ook goed voor de portemonnee! Koop slim in, investeer in goede Tupperware om voeding in te bewaren in de koelkast of de vriezer. Kijk voor het boodschappen doen goed wat je al in huis hebt, en zoek een recept waar je dit in kan gebruiken. Maak een boodschappenlijstje voor een paar dagen, zo koop je precies wat je nodig hebt!

4. Minder (rood) vlees

Vlees is de grootste veroorzaker van CO2 uitstoot, dat weten we inmiddels wel. Daarin kan onderscheid worden gemaakt in rood (koe, varken) en wit vlees (gevogelte). Als je vlees echt heel graag eet kan dat heus nog wel, maar door hierin te minderen kan je al een heleboel verschil maken! Ook 2x per week vis eten in plaats van vlees is al een stuk beter. Let wel op de goede keurmerken zoals ASC en en MSC. Lees hierover meer in onze blog over keurmerken.

5. Bedrijven 

Let op de ethiek van de bedrijven waar je regelmatig iets van koopt hanteerd. Ook hierbij kun je letten op de keurmerken, maar die zeggen niet alles. Om te zien welke ethiek een bedrijf je favoriete bedrijf hanteert heb je ook bepaalde apps zoals Good on you! en Shop ethical. Ook weet je dat het in een bio winkel vaak goed zit, maar hier betaal je dan ook voor.

6. Zelf verbouwen

Hiervoor hebben we misschien niet allemaal ruimte voor, maar heb je een tuin? Plant wat zaadjes en je hebt over een paar weken je eigen verbouwde groentjes. Sla doet het heel snel en tomaten ook. Het is hartstikke leuk om ze te zien groeien, en de lente is het perfecte moment.

7. Lokale markten

Heb je geen eigen tuin, geen tijd om te tuinieren of gewoon geen groene vingers? Probeer de lokale markten en kijk wat zij in de aanbieding hebben! Dit is vaak goedkoper dan de biologische supermarkt en omdat het van boeren uit de buurt komt, die je zelf ook vaak spreekt, weet je zeker dat er geen partijen zijn uitgebuit! 

8. Seizoen

Koop de groenten die in het seizoen zijn. Zo is er veel minder kans dat ze uit een ver en warm land helemaal hierheen zijn getransporteerd, waarbij veel CO2 wordt uitgestoten!

9. Vermijd extra verpakkingen

 Neem altijd zelf een boodschappentas mee zodat je niet wéér een plastic Albert Heijn boodschappentas hoeft te kopen waar je thuis al een hele kast mee vol hebt. Ook op de markt vraag ik vaak of ze mijn groenten niet in een tasje doen, maar doe ze rechtstreeks in mijn boodschappentas. En drink kraanwater in fles (bijvoorbeeld dopper) !

10. Niet te over eten 

Elke voeding is natuurlijk in een bepaalde mate belastend voor ons lichaam en milieu. Van te veel eten wordt je dik, en van te veel productie raakt de aarde uitgeput. Eet daarbij ook zo min mogelijk bewerkt voedsel. Dat is veel gezonder, en zo hoeft hoeft het eten wat geoogst wordt niet eerst nog door een fabriek.

Dit waren mijn tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt :)





Bronnen
https://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guidelines/background/sustainable-dietary-guidelines/en/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/06/17/5-tips-for-sustainable-eating/



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin