Chocola

08-02-2019

Hoe duurzaam is chocola eigenlijk?

Je wist het waarschijnlijk al een beetje, of misschien heb je het wel eens gehoord. Ik kom het je bevestigen, helaas zijn de roddels waar. De productie van cacao is voorheen nooit erg duurzaam geweest. De productie brengt milieuproblemen met zich mee. Er gaat tropisch woud verloren en bij de productie ontstaat een enorme berg organisch afval. Voor het maken van 1 kg cacaobonen krijg je 10 kg afval zoals vruchtvlees, doppen en pulp. Bovendien gaat de teelt vaak gepaard met grote sociaal-economische problemen, zoals uitbuiting, slechte werkomstandigheden en kinderarbeid.

Geschat wordt dat de productie van cacao tot nu toe heeft bijgedragen aan het verlies van 8 miljoen hectare tropisch woud. De gebieden met de juiste omstandigheden voor de teelt van cacao, zijn juist de gebieden waar de tropische diversiteit aan planten en dieren het hoogst is. Cacaobonen komen voornamelijk uit West-Afrika, meer dan de helft komt uit Ivoorkust. Andere, meer grootschalige leveranciers zijn Brazilië, Maleisië en Indonesië. In Brazilië was cacaoteelt de belangrijkste oorzaak voor het verdwijnen van de Atlantische kustwouden. In Indonesië draagt cacaoteelt in midden-Sumatra en op Sulawesi bij aan ontbossing. Ook in Kameroen lopen bossen gevaar.

Maar het kan ook anders. Yeey! Er zijn inmiddels een aantal keurmerken die garanderen dat de cacao met aandacht voor mens en/of milieu is geproduceerd. In 2014 had een kwart van de verkochte chocola in Nederland een keurmerk voor duurzaamheid. De cacaosector streeft naar 100% duurzame cacao in 2025.

Zo, dat is wel even een opluchting. Nu kunnen we gelukkig blijven genieten zonder een rotgevoel. Maar hoe kies je de meest duurzame chocola? Simpel! Ga voor chocola met een keurmerk.

Hieronder vertel ik je wat meer over de meest voorkomende keurmerken. Als je meer informatie wilt kan je natuurlijk altijd de website van het keurmerk bezoeken. Zo streeft het ene keurmerk naar betere arbeidsvoorwaarden voor de boeren en is het andere keurmerk volop bezig met het optimaliseren en verduurzamen van het productieproces. Wat vind jij belangrijk?

1. Rainforest allicance: Dit is een keurmerk voor koffie, thee en chocola. Dit keurmerk garandeert dat voor de teelt geen ecosystemen vernietigd worden en dat natuurgebieden en flora en fauna worden beschermd.

2. Fairtrade: Dit keurmerk richt zich vooral op arme producenten. Hun idieaal is om met de steun van de consument de handel eerlijker te maken en de positie van boeren en arbeiders te versterken en rechtvaardigen. Kleine boeren moeten coöperaties opzetten om samen hun producten te verkopen. De handelaar betaalt minstens een gegarandeerde minimumprijs en altijd een vaste ontwikkelingspremie. De boerenorganisatie investeert die premie naar eigen inzicht in voorzieningen voor de gemeenschap of in verbetering van teelt en bedrijfsvoering. Plantages moeten de rechten van hun arbeiders respecteren en hun sociale ontwikkeling stimuleren. Over de bestemming van de ontwikkelingspremie beslist het premie comité van arbeiders.

3. UTZ: stimuleert duurzame landbouw en een beter toekomst voor boeren en arbeiders. UTZ richt zich op goed teeltmethoden zodat de opbrengst van de landbouw groter is en de kwaliteit ervan verbetert, zonder dat de natuurlike hulpbronnen worden uitgeput. Chocola krijgt dit keurmerk alleen als Cacao en hazelnoot op basis van massa balans: 100% gecertificeerde inkoop. Ingrediënt is conventioneel ingekocht, maar eenzelfde hoeveelheid gecertificeerd ingrediënt is verwerkt in een conventioneel product.

4. EKO: EKO wret jaarlijk op 2 thema's van verduurzaming. De ondernemer kiest zelf zijn thema's en stelt er meetbare doelen bij. De 12 mogelijke thema's zijn: transparantie, kringloop, bodem, oorsprong, verpakking, biodiversiteit, puur en schoon, dierenwelzijn, sociaal en eerlijk, energie en klimaat, assortiment, gezondheid. Voor de productie van cacao geldt dat er certificaten moeten worden behaald om te waarborgen dat deze cacao geteeld is met respect voor internationale arbeidsrechten.

Wist je trouwens dat je de keurmerkenwijzer app kunt downlaoden in de app- en playstore. Deze app helpt je om duurzame keuzes te maken! Het bevat een overzicht van keurmerken en logo's die in de winkel te vinden zijn. De keurmerken worden beordeelt op milieu, dierenwelzijn, mense & werk, controle en transparantie.


Bron: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/tropische-producten/cacao/

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin