Avocado's

14-02-2019

Ik hoor het je al denken: alwéér een artikel over de avocado. In de afgelopen jaren is avocado een enorme hype geworden en er wordt dan ook overal over geschreven. Vaak worden de goede kanten van de avocado besproken, maar ik wil met je ook de wat slechtere kanten van deze groene groente bekijken. Want hoewel een avocado lekker en gezond is, is hij totaal niet duurzaam!

Laten we eerst maar beginnen met de bekende goede kanten. Avocado bevat in verhouding weinig verzadigd vet en veel onverzadigde vetten. Deze verhouding zorgt ervoor dat avocado's het LDL-gehalte in ons bloed verlagen waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Avocado's zijn op deze manier dus erg gezond! Daarnaast zij avocado's rijk aan vitamine B, C, E en K en bevatten ze veel magnesium, kalium, zink en ijzer. En dan natuurlijk het belangrijkste: avocado is gewoon hartstikke lekker.

Maar hoe lekker en gezond de avocado ook is, deze groente (ja, avocado is geen fruit!) kent niet alleen positieve kanten. Zo is er voor de groei van avocado's vreselijk veel water nodig. Hoeveel water er nodig is voor de productie verschilt per regio en producent. Soms kost het produceren van één kilo avocado's wel 2000 liter water, maar ergens anders kost het soms 'maar' 300 liter water. Er zijn hier dus grote verschillen te zien, maar toch blijft het grote watergebruik bij de productie een feit. Naast een grote hoeveelheid water hebben avocado's ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Deze ruimte wordt gecreëerd door bossen te kappen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Mexico, de grootste producent van avocado's. Bossen maken hier plaats voor (il)legale avocadoplantages. Het grote watergebruik en het kappen van bossen zorgen er al voor dat de avocadoproductie niet duurzaam is, maar daar komt nog wat bovenop. Avocado's zijn hele kwetsbare vruchten die zeer gevoelig zijn voor temperatuur. Als ze niet op precies de goede temperatuur worden vervoerd raken de avocado's overrijp en zijn ze niet lang meer houdbaar. Ze kunnen dan niet meer verkocht worden. Op deze manier raken producenten gemiddeld zo'n 30 procent van hun avocado's kwijt, wat voor enorm veel afval zorgt. Totaal niet duurzaam dus zo'n avocado!

Naast het feit dat de productie van avocado's niet duurzaam is, levert de avocadoproductie in landen zoals Zuid-Afrika ook problemen op voor de bevolking. De grote hoeveelheden water die nodig zijn voor de groei van avocado's moeten ergens vandaan komen en boeren pompen dan ook het grondwater op of halen water uit de rivieren. Door het oppompen van het grondwater komt het grondwaterpeil steeds lager te staan, wat ervoor kan zorgen dat putten en rivieren droog komen te staan. De Zuid-Afrikaanse bevolking wordt hierdoor gedwongen (vervuild) water te kopen. Dit is een stuk duurder en ongezonder voor hen en ook weer minder duurzaam, aangezien dit water per vrachtwagen wordt vervoerd en weer wordt verpakt in plastic flessen. Naast het waterprobleem is het ook maar de vraag in hoeverre de mensenrechten worden gerespecteerd bij de productie van avocado's. Mensen moeten vaak lange uren werken op de plantages en dat terwijl ze erg weinig betaald krijgen.

Op deze manier klinkt de avocado opeens een stuk minder leuk! Terwijl wij hier zitten te smikkelen wordt in andere landen het milieu beschadigd. Moeten we dan meteen stoppen met het eten van avocado's en de gezonde aspecten ervan negeren? Voor het milieu zou dit misschien wel de beste optie zijn, maar door de ongelofelijke hype en liefde voor avocado's in Europa is dit een vrijwel onmogelijke optie. Gelukkig worden er ook nu al stappen gezet om de productie van avocado's duurzamer te maken. Zo worden irrigatiesystemen verbeterd, zodat er minder water verloren gaat bij de productie en er zo ook minder water nodig is. Toch zal het nog wel jaren duren voordat productie van avocado's echt duurzaam is. Tot die tijd kunnen we de avocado maar het beste als luxeproduct zien in plaats van dagelijkse kost. Eet bijvoorbeeld maar twee keer per week een avocado. Zo kun je toch je geliefde avocado blijven eten, maar gaan de vraag en productie van avocado's (uiteindelijk) omlaag.

* er zijn geen avocado's verspild bij het maken van deze foto's

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin